България Он Еър, Сутрешен блок, 11 май 2015, 8:05-8:15 часа
www.bgonair.bg/ ...


Проф. Михаил Мирчев: ПАРТИИТЕ ДА ТЪРСЯТ ФОРМУЛАТА ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО СИ БЪДЕЩЕ

Интервюто взе Йоанна Николова


     – Готвят ли се партиите у на за избори на есен и каква ще е предстоящата кампания? Очакват ли ни изненади? Това ще обсъдим сега с проф. Михаил Мирчев – социолог и политолог. Здравейте и добре дошли.
     – Здравейте.

     – Много сложна политическа ситуация в две от нашите съседки. В Македония, а и в Гърция след изборите и победата на СИРИЗА. На фона на тези страни, ситуацията у нас изглежда като че ли спокойна в политически план. Дали това е така?
     – Спокойно, буре заредено с много барут. Защото страните не са две, а са три, имайки предвид и Украйна, а вероятно напрежения растат и в съседна Турция. Така че Балканският полуостров отново става много размирен. Тук отново се намесват Великите сили. При това по не здравословен начин, опасен за нас. Така че 2015 година ще бъде година на измъкване от една голяма катастрофа. Ако може да я прехвърлим без да нахълтаме в тази катастрофа, ще бъде добре. И от там вече цялото преподреждане на партиите в България. Мисля че до есента предстои голямо преподреждане.

     – В какъв план? Говорили сме с Ваши колеги, че в последно време като че ли ГЕРБ и ДПС се установяват като две стабилни политически сили с много голям шанс за успех на местните избори.
     – Това е безспорно. И ГЕРБ и ДПС, в перспектива есента, а може би и другата година, са големи политически сили. ГЕРБ от всякъде се вижда, че е голяма политическа сила, а ДПС на фона на смаляването на всички останали партии, също вече от средно голяма на практика стана голяма политическа сила. И това не е въпрос дали ги харесваме или не, а обективни факти – числата в политиката са доста жестоко нещо. Въпросът е какво ще стане в лявото пространство? Въпросът е какво ще стане в дясното пространство – не гербаджийското? И въпросът е какво ще стане в патриотично-националистичното пространство? Това са три компонента, които търсят своята идентичност и своите ниши – граждански, властови, политически – точно те ще се наместват до есента.

     – Там очаквате голямо преподреждане?
     – Ами да, защото много мощен процес започна в БСП. Той се вижда все още малко на повърхността. Да видим тази партия дали ще успее да олевее и да се върне към моралното начало? Виждате първо, колко са агресивни и второ, някак на много фронтове несъвместимо работят патриотите в България – от една страна Атака, от друга Патриотичен фронт. Виждате десните, преди всичко ДСБ и ДБГ на Меглена Кунева в Реформаторския блок, как хем са на власт, хем някакси ги готвят за жертвен агнец – когато евентуално тази коалиция тръгне да пада от власт, цялата отговорност ще бъде прехвърлена към тях. Така че всички тези политически сили ще търсят своето бъдеще и формулата на своето бъдеще.

     – Има ли шанс или пък риск за преподреждане след местните избори? Става дума за управленската коалиция.
     – Ами местните избори са лакмус какво ще стане на предстоящите президентски 2016, и след това на парламентарните избори. Така че изходът от тези местните избори е фатален за по-дългосрочната перспектива на основните политически сили.

     – Започна вече предизборната риторика. Вчера премиерът Бойко Борисов даде една положителна оценка на работата на кабинета. Отново изтъкна успеха с инфраструктурата. От друга страна ДПС също дадоха вече заявка, по какъв начин ще работят за подготовката за вота на есен. И в дясно и в ляво е възможно да намерят свои партньори. Действително двете големи политически сили вече, като че ли започват предизборния диалог. Останалите предстои да дадат своята заявка.
     – БСП още се занимава с вътрешните си проблеми. Малко закъснява този процес, но не е прекалено късно, тъй като е много динамична ситуацията. Въпросът е два месеца преди изборите всяка от партиите, включително БСП с претенцията си да бъде сред трите, да се възстанови като 1 от трите големи политически сили в страната, да намерят, как да кажа, формулата на успеха си.

     – Коя, според Вас, е тази формула?
     – При БСП ли специално?

     – Да.
     – Ами, лявото, лявото, лявото. Много се натрупаха аргументи, че те са леви на думи (като етикет), пък всъщност изпускат лявата политика, когато са във властта. Както лявата политика на национално равнище, така и на местно равнище. Те трябва да дадат обратни аргументи. При това не на думи, а на дело. Да успеят да се преборят преди изборите за някакви практически неща. Това е първото и основното. Второто е кадровият проблем, който е много взривен при тях и третото е моралността. Лявата партия по принцип не може да бъде единствено и само прагматична партия. Лявата партия трябва да ви носи много силно излъчване за моралност, включително на такъв тип идеологичност. Това при БСП сега го няма. Би трябвало да се върнат към това, иначе не ги чака добро бъдеще.

     – Предлагам да завършим разговора, там от където започнахме. С това голямо внимание, което усещаме и ще усещаме у нас от геополитическата битка в момента.
     – Да, всъщност всичко зависи от обстановката около нас.

     – По какъв начин ще се отрази върху изборите на есен, това което става с отношенията между Русия, Европа, САЩ? За съжаление няма изгледи за затопляне, а напротив.
     – В рамките на тази година сблъсъкът вероятно ще набира енергия. Дано в Украйна не избухне сериозна война. Тя си е сериозна в рамките на гражданската война и регионално около Донбас. Въпросът е там да не гръмне на практика фронтова война между Запада и Изтока, условно казано. Това е първото, което би било спасително за нас.
     Второто е вътрешният ислямски фактор. Виждате, че ДПС станаха доста сепаратистка партия. А ето сега дори, много нагло по повод трагичните събития в съседна Македония, Местан как се изхитря да заплашва: „Внимавайте в България да не ви направим същото”. Много са опасни тези неща и не бива да си заравяме главата в пясъка, а трябва вече смело да погледнем на този тип реалности.

     – И да вземем съответните мерки. Много Ви благодаря за този разговор.
     – Всичко добро на телевизията.

     – Проф. Михаил Мирчев с коментар за политическата ситуация у нас в навечерието на местните избори.

     Край


Обратно към началото

Препоръчай  СЪБИТИЯ
ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
НОВИ КНИГИ
ИЗБОРИ '2011