Митева, Пепа. "Методи в помагащите професии"
 
ВЪВЕДЕНИЕ
стр. 9-10
 

     Едва ли може да се опише удовлетворението при практикуване на професия, която човек обича, която го зарежда и вдъхновява. Така е при работата с хора в помагащите професии. Предизвикателство е да се сблъскваш със сложни характери и съдби. Очакването, че ще срещнеш нов поглед, така неповторим и така близък до погледа на други хора, на деца - всеки път е толкова различно. И всеки път изисква да се настроиш, да съумееш да разбираш, да се осмелиш да решаваш, да си гъвкав, да се справиш със собствените си мисли и емоции, породени от проблема на човека пред теб.
     Помагането като професионална дейност предполага специфични човешки и професионални качества. То е умение, но е и "магия", която кара хората да се променят. Социалната работа е професия, която чрез помагането мотивира, овластява, възпитава, санкционира, контролира. Не е възможно да се обобщи накратко ролята на социалната работа като хуманитарна професия. Тя е и призвание, и умение, и компетентност. Съчетаването й с други помагащи професии води до равновесие, до разрешаване на сложни житейски ситуации, до развитие и на личността, и на професионалиста.
     С тези мисли, в патетично настроение, но и с чувство на отговорност изписвам редовете на учебното пособие "Методи в помагащите професии" - за разнообразните методи на работа, за някои по-типични случаи от практиката. Надявам се написаното да послужи на нашите студенти, които се подготвят за живота и чрез професията. С всяка изминала година в преподаването и в работата с хора запазвам оптимизма си, че има с кого да споделям от опита си, да приема нов опит, да развивам креативността си, да се радвам на всяка, макар и малка стъпка напред.
     Може би емоционално, но сърдечно и истинско е усещането ми за професията, за колегите, за срещите ми с интересни хора - с уникални мисли, поведение, съдби. Иска ми се да предам от ентусиазма си на тези, които ще практикуват най-хуманните професии - помагащите, да мога да мотивирам студентите и моите клиенти в консултирането за промяна.
     Целта на това преработено и допълнено издание на първата ми книга "Очи в очи! Как да върнем стабилността си през подкрепата на социалния работник?" /ИК М-8-М, София, Бургас, 2000/ е да подчертае основните идеи в социалната работа като помагаща професия и да насочи към най-типичните методи за работа в професионалната практика. Прави се опит за обобщаване на техниките при работа с хора в различни житейски ситуации, на професионално поведение в кризисни ситуации, споделя се личен опит.

 
Обратно към началотоСЪБИТИЯ
ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ
НОВИ КНИГИ